Polski Yum Talay to nasza propozycja przepisu na bardzo popularną Tajską potrawę. W celu jej przygotowania wystarczy zmieszać ze sobą przedstawione poniżej składniki. Równocześnie nie wszsytkie z nich można łatwo kupić w sklepach. Z tego powodu polecamy znaleźć w waszym mieście sklep z produktami z azji.
Bataty
Bataty to rodzaj bulwiastych warzyw korzeniowych pochodzących z tropikalnej Afryki. Istnieją dwa rodzaje batatów: słodkie ziemniaki i maniok. Słodki ziemniak jest podstawowym pożywieniem w wielu częściach Azji, Afryki i Ameryki Łacińskiej. Maniok jest skrobiowym warzywem korzeniowym uprawianym głównie w Afryce Zachodniej i Ameryce Południowej. Bataty są uprawiane od czasów starożytnych. W rzeczywistości były one jednymi z pierwszych upraw udomowionych przez człowieka.
Planujecie w najbliższym czasie pojechać do Tajlandii? A może interesuje was wycieczka po Azji!? Przed wyjazdem pamiętajcie aby dokonać wizyty kontrolnej w centrum stomatologicznym! To bardzo ważne przed wyjazdem. Konieczność odwiedzenia dentysty w obcym kraju może się okazać bardzo kosztowna i nieprzyjemna. Pojawia się też bariera językowa która przy skomplikowanej operacji chirurgicznej może okazać się nieskuteczna.
Polski Yum Talay – Mleko kokosowe
Mleko kokosowe to kremowy płyn pozyskiwany z mięsa orzechów kokosowych. Ma wysoką zawartość tłuszczu i niską zawartość białka. Mleko kokosowe jest powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej.
Masło orzechowe
Orzeszki ziemne to owoce strączkowe, które rosną pod ziemią. Są one bogate w białko i olej. Masło orzechowe to popularne smarowidło wykonane z mielonych orzechów ziemnych.
Polski Yum Talay – Ryż
Ryż jest zbożem pochodzącym z Azji Południowo-Wschodniej. Jest głównym źródłem węglowodanów w wielu kulturach na całym świecie.
Tofu
Tofu to twaróg sojowy, który pochodzi z Chin. Ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Tofu jest często spożywane mieszane lub głęboko smażone.
Owies
Owies to trawa zbożowa, która pochodzi z Europy. Są one dobrym źródłem błonnika i żelaza. Owsianka to jedzenie śniadaniowe wykonane z walcowanego owsa.
Polski Yum Talay – Fasola
Fasola to owoc strączkowy pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej. Z tego powodu są one dobrym źródłem białka i błonnika w diecie. Co więcej czarna fasola to popularna odmiana fasoli w Polsce. Faktycznie znajdziecie ją w większości sklepów spożywczych.
Pamiętajcie, że nasze organizmy nie są tak odporne na lokalne chorby jak osób zamieszkujących kontynent azjatycki. W wyniku tego w naszym przypadku niewielkie zakażenie pokarmowe może powodować dur brzuszny.
Koniecznie przeczytajcie też nasz artykuł na temat najważniejszych atrkacji w Bangkoku.
Pozostałe artykuły warte waszej uwagi: