Nasi Lemak – Ryż kokosowy z ananasem i palmą Sago. Jakie składniki są potrzebne i jak go przygotować?
Nasi Lemak – Składniki:
– 1/4 filiżanki palmy sago (lub skrobia z tapioki)
– 1/4 filiżanki ananasa (pokrojonego na małe kawałki)
– 2 filiżanki wody (zagotować)
– 5-10 czerwonych chili (nasiona usunięte, posiekane drobno)
Sól do smaku
– 4 filiżanki makaronu ryżowego
– 6 ząbków czosnku (drobno posiekany)
– 5 łodyg trawy cytrynowej (drobno pokrojone)
– Pasta curry do smaku
Cukier do smaku
Metoda:
1. Zagotować wodę i dodać mleko kokosowe do patelni. Dodać palmę sago i mieszać, aż znikną grudki. Następnie dodać ananasa i mieszać przez 15 minut. Zdjąć z ognia.
2. W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj trawę cytrynową. Gotuj przez około 10 minut, a następnie wyłącz ogień po zakończeniu. Odcedź i odstaw na bok.
Pamiętajcie, że nasze organizmy nie są tak odporne na lokalne chorby jak osób zamieszkujących kontynent azjatycki. W naszym przypadku niewielkie zakażenie pokarmowe może powodować dur brzuszny.
Koniecznie przeczytajcie też nasz artykuł na temat najważniejszych atrkacji w Bangkoku.
Jeśli wybieracie się do Tajlandii i chcecie w pełni korzystać z niesamowitej kuchni tego kraju zastanówcie sie nad wizytą kontrolną u stomatologa. Sam miałem sytuację gdzie dzień po powrocie z Tajladnii musiałem wyrwać ósemkę. Gdybym musiał to robić na miejscu byłoby to bardzo problematyczne. Polecamy wam centrum stomatologiczne Poznań.